YETİŞKİNLER VE ÇOCUKLARDA PERFORMANS TESTLERİ

AYŞE KİN

ANAEROBİK PERFORMANS

Anaerobik terimi ATP yenilenmesi için gerekli biyokimyasal yolların oksijen gerektirmediğini varsaymaktır. Ancak yapılan iş çok şiddetli de olsa çok kısa da olsa hala onun uygulamasında aerobik bir dağılım bulunmaktadır (Bar-Or 1987; Vanda+Walle, Peres, Heller & Monod, 1987 akt: Bar-Or, 1996) Bu aerobik dağılım çocuklar arasında yetişkinlerden daha fazladır (Hebestreit, Mirmura & Bar-Or, 1993 akt: Bar-Or, 1996). Yine de supramaximal şiddetteki aktiviteler ve kısa süreli olan aktiviteler (30-60 s) anaerobik olarak adlandırılmıştır.

ANAEROBİK PERFORMANSIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ

Çocukların anaerobik spor branşlarındaki performansı yetişkinlerden daha düşüktür. Bu da bir bakıma çocukların anaerobik yollarla kimyasal enerjiden mekanik enerji ortaya çıkarması için yetersiz kapasiteye sahip olduklarını göstermektedir.

Çocukların anaerobik performansı absolute güç ünitesi (per kg body mass) yetişkinlerden daha düşüktür (Bar-Or, 1996). Anaerobik performans birçok büyüme ve olgunlaşma safhalarından sonra sürekli bir şekilde artmaktadır (Blimkie, et.al 1988; Inbar & Bar-Or 1986) Özellikle de pubertede erkeklerde büyük artış olmaktadır.

Kızlarla erkekler arasındaki farkla ilgili daha az veri bulunmaktadır. Ancak genellikle kızlar aynı kronolojik yaşta erkeklerden daha düşük performans göstermektedir.            `

Büyüme sırasında anaerobik performans yağsız vücut kitlesiyle ilişkili olmasına rağmen, ı              maksimum güç ve ortalama güç kas kitlesi başına olarak belirlense de adelosan sırasında artış göstermektedir (Blimkie et.al 1988).

Çocuklardaki düşük anaerobik performansa neden olan özellikler tam olarak bilinmemektedir. Bunun bir nedeni çocuklarda anaerobik glikoliz oranı ve hızının sınırlı olması olabilir (Erikson ve Saltin, 1974). Çünkü çocuklarda PFK enzimi daha düşük seviyede bulunmaktadır (Erikson, Gollnick ve Saltin, 1973). Bu durum düşük maximal laktat konsantrasyonu ile (kandaki) açıkça belli olmaktadır. Burada testesteronun etkisi araştırılmıştır. Bazı hayvanlarda anaerobik kapasite testesteron (dolaşan) düzeyine bağlı bulunmuştur (Dux, Dux & Gubc, 1982). Ancak maximal kan laktat düzeyi ile salivery testesteron düzeyi arasında olumlu bir ilişki bulunmasına rağmen (41 erkek) korelasyon sadece 0.39 olarak bulunmuştur. (Fellman, 1988). Ayrıca testesteron düzeyindeki değişim bayanlarda anaerobik performansta oluşan puberteye bağlı değişimleri de açıklayamamaktadır.

ÖLÇÜM TEKNİKLERİ

Anaerobik testler, mekanik kriter 2 kategoriye ayrılmıştır:

1. Bir kas veya kas grubunun çok kısa bir sürede oluşturduğu en yüksek mekanik gücü değerlendiren ya da ölçenler (7 s'den 10 s'ye kadar) : Peak güç

2. Kasların yüksek gücü zaman içerisinde sürdürebilmesini ölçün testler (15-60 s): Aerobik kapasite.

Kuvvet-Hız (F-V) Bisiklet Testi

Bu test peak gücü kısa süreli bisiklet veya kol egzersizi ile belirlemeye çalışmaktadır. 5 ile 7 sn süren bisiklet kullanma süresi, farklı ancak sabit fren gücü (direnç) ile olan 5-8 tekrarlı, tüm eforun kullanıldığı testterdir.

Hız - kuvvet ilişkisi kasılan kaslarda kurvilinear, yetişkinlerde ve kız ve erkeklerde 50'den 150 RPM'e linear bir özellik göstermektedir. Ekstrapolasyon yaparak, en yüksek hız ve kuvvet, yani deneğin çalışabildiği en yüksek hız ve kuvvet değeri belirlenmektedir.

Güç, kuvvet ve hızın bir ürünü olduğuna göre, her evrede en yüksek güç hesaplanabilir ve o direnç güce karşılık grafiğe dökülebilmektedir. Elde edilen parabole hesaplamayı sağlamaktadır ve interpolasyon ile her deneğin peak gücü ve o peak güce ulaşmada gerekli kuvveti hesaplanabilir. Bu kuvvet yaklaşık Fo'ın %50'sidir.

Bu test ilk önceleri yetişkinler için geliştirilmiştir ancak daha sonraları çocuklar için adapte edilmiştir. F-V testi izokinetik veya sabit kuvvet ergometreleriyle de kullanılmaktadır.

Yüksek şiddetteki egzersizler sonrası çocuklar hızlı bir şekilde toparlandığı için arka arkaya gelen setler arası 2dk'lık dinlenmeler yeterlidir. Bu sürede tamamen toparlanmaya ulaşılabilinecektir. Ancak yorgunluk etkilerine karşı koruyabilmek için bu testte 5'dk lık dinlenmeler uygulanmaktadır. Bu durumda F-V testinin total süresi yaklaşık 30 ile 40 dk sürmektedir. Bu diğer anaerobik testlere daha uzun bir süredir ancak her seansın kısa olmasından dolayı koşubandı koşusundan veya Wingate anaerobik testten daha az yorgunluğa neden olmaktadır. F-V testinin diğer avantajları:

1. Elde edilen peak güç Wingate testi ve diğer bisiklet protokollerinden daha fazla bireyin gerçek peak bisiklet gücüne yakındır.

2. F-V ilişkisi özellikle de test izokinetik bir ergometrede yapılıyorsa çok rahat gözlemlenebilir.

3. F-V testi Wingate testinin optimal direncini belirlemede kullanılabilir.

Margaria Testi

Merdivenleri koşu ile çıkan bireyin peak mekanik gücünü hesaplayan bir testtir. Denek merdivenleri bir defada maksimal 2 merdiven alacak şekilde çıkmaktadır. Davies ve ark (1972 akt: Bar-Or 1993) çocuklarda bu değerin bir defada bir merdiven olacak şekilde olması gerektiğini belirtmiştir. Bu test çocuk ve yetişkinlerde çokça kullanılmıştır.

Dikey Sıçrama Testleri

Sargent Sıçrama

Sargent (1921) tarafından geliştirilmiştir. Ani çökme ve kolların salınımıyla parmakların bir tahtaya değmesiyle uygulanmaktadır. Parmakların ulaştığı maksimal dikey mesafe olarak alınmaktadır.

Bu test çocuklarda rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Kuvvet Platformu Kullanarak Dikey Sıçrama

Kuvvet platformu kullanılarak yapılan dikey sıçramalar hem yetişkinlerde ve hem de çocuklarda uygulanabilmektedir.

Spint Koşu Testleri

Bu testler tükenene kadar koşubandında sprint yaparak uygulanmaktadır. Çocuklarda da uygulanabilmektedir. Total anaerobik kapasite hakkında bilgi verebilmektedir.

İzokinetik Anaerobik Bisiklet Testleri

Bu test en yüksek güce ulaşmada optimal bir hız olduğu varsayımından yola çıkılarak oluşturulmuştur. Sabit hızda uygulanmaktadır. Çocuklarda hız 110 rpm olarak ayarlanmaktadır. Strain gauge kullanılarak pedallardaki kuvvet ölçülmekte ve güç sürekli olarak gözlenmektedir. Tek pedal çevirmeden, 60 sn pedal çevirmeye kadar değişik protokoller uygulanabilmektedir.

Wingate Anaerobik Testi

Wingate anaerobik testi bisiklet veya kol ergometresinde maksimal hızda sabit yükte uygulanan 30 sn'lik bir testtir. Yük her birey için ayrı olarak belirlenmektedir.

Çocuklar tarafından da kolaylıkla uygulanabilmektedir. Hebstreit ve ark (1993, akt Bar-Or 1993) çocukların daha hızlı toparlandığını belirlemiştir. Genç yetişkinler toparlanma için 10 dk'ya ihtiyaç duyarlarken, çocuklar 2 dk'da toparlanmışlardır.

Test sırasında ilk bir kaç dakikada peak güç oluşmakta ve daha sonra güçte yorgunluğa bağlı düşüş olmaktadır. Elde edilen yorgunluk indeksinin yetişkinlerde hızlı kasılan fibril tipine bağlı olduğu bilinmektedir. Ancak çocuklarda bu konu ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Çünkü etik olarak kas biyopsinin çocuklara uygulanması uygun değil.

Yük seçiminde 13-14 yaş kız ve erkeklerde sırasryla vücut ağırlığı başına 67-70g ağırlık (Doran ve Bar-Or 1983). 13 yaşın altı için daha çok çalışma yapılmalıdır.

AEROBİK PERFORMANS

Aerobik Performansın Büyüme Özellikleri

Aerobik performans aerobik metabolizmaya dayanan dayanıklılık performansını geliştirme kapasitesidir (Leger 1996). Orta mesafe ve uzun mesafe branşları yüksek düzeyde aerobik performansa bağlıdır.

3 komponent içermektedir:

1.Maksimal aerobik güç

2.Aerobik enerji süreçlerinin mekanik verimi

3.Aerobik dayanıklılık ya da anaerobik eşik

Aerobik performans, dayanıklılık süresini ölçerek ve anaerobik eşiği belirleyerek ölçülmektedir. Çocukların anaerobik eşikleri 4 mmol'den daha düşüktür, anaerobik eşik yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da belirlenebilmektedir.

V02 max Protokolleri

Daha önce de belirtildiği gibi aerobik performansın önemli belirginlerinden bir tanesi de maksimal aerobik güç yani V02 maks'tır. V02 mak'sı belirleyen birçok protokol vardır, öncelikle bu protokoller yetişkinler için kullanılmıştır.

Bu protokollerden sıkça kullanılan iki tanesi Bruce ve Balke protokolleridir. Buntardan Bruce protokol pediatrik laboratuarlarda % 50 oranla kullanılmaktadır. Bruce protokolü çocuklar için geliştirilmediği için bir çok araştırmacı tarafından çocuklar için fazla yoğun olduğu kabul ediliyor. Bu durum Balke protokolü için de aynıdır, çocuklar için uzun süreye ve yüksek eğime sahiptir (Leger 1996).

Çocuklar için özel protokoller bulunmamasından dolayı Rawland (1993) ve Bar-Or (1993) çocuklar için uygulanacak teslerin şu özelliklere sahip olması gerektiğini belirtmişlerdir:

Bisiklet ergomefresi

* < 119.9 cm olan çocuklar için başlama yükü 12.8 W artış 25

* 120-139.9 cm arasındaki çocuklar için başlama yükü 12.5 W artış 25 W

* 140-159.9 cm arasındaki çocuklar ile 160 cm < uzun kızlarda başlama yükü 25W artış 25W

" 160 < uzun erkeklerde başlama yükü 25W artış 50W

* Yüklenmeler 2 dk (Bar-Or 1996)

Koşubandı

* tümünde başlama eğimi % 10 olmalıdır.

* 150 < uzun erkeklerde başlama eğimi % 12.5, her 2 dk'da % 2.5 artış

* Koşu bandı hızı boya göre ayarlanmalı

* <109.9 cm hız 4 km.h-1

* 110-129.9  5 km.h-1

* > 130   6 km.h-1 (Bar-Or, 1993)

V02 maks Submaksimal Testler

Astrand Rhyming Testi

Yetişkinler için geliştirilmiş ancak çocuklar tarafından da kullanılmıştır. İş yüküne karşılık gelen kalp atım hızına yönelik bir testtir. Toplam süresi 7 dk' dır. 5. ve 6. dk' larda kalp atım hızı alınmaktadır ve aradaki fark 5 atımdan az veya fazla ise test bir dk. daha uzatılmaktadır.

PWC 170

Daha çok çocuklar için geliştirilmiş bir testtir ancak yetişkinler için de kullanılmaktadır. Toplam 9 dk'lık bir testir, başlangıç yükü haricinde iki yükleme yapılmaktadır.

KAYNAKÇA

1. Bar-Or, Oded. 1996. Anaerobic Performance. İçinde: Docherty, David. Measurement In Pediatric Exercise Science. Champaign, IL. Human Kinetics. s: 161-178.

2. Leger, Luc. 1996. Aerobic Performance. İçinde: Docherty David. Measurement In Pediatric Exercise Science. Champaign, IL. Human Kinetics. s: 183-216.

3.Rowland, T W. 1993. Aerobic Exercise Testing Protocols. İçinde: Rowland       Pediatric Laboratory Exercise Testing. Champaign, IL. Human Kinetics. s:19-41.

Yayına Hazırlayan : Nagihan Esen PEHLİVANOĞLU